Når vi kigger på Schulstad Kernedata, vurderer 43 % af de 15-18-årige*, at deres kost i løbet af dagen er sund. Men den selvvurdering stemmer dårligt overens med deres reelle kostmønster – og den bakkes heller ikke op af de stigende problemer med overvægt blandt unge (læs mere om dette i Kernetal 2024).
Faktum: Faldende Sundt kostmønster blandt de 16-24-årige:
i 2010
i 2021
Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil
Hvordan opstår et paradoks som dette mellem opfattelse og virkelighed?
Det er et komplekst spørgsmål, men blandt udfordringerne er givetvis, at nye sundhedstrends vælter frem i en evig strøm, og at vi overvældes af informationer fra rigtig mange sider. Kosteksperter (både de autoriserede og de selvudnævnte) fortæller om alt fra De Officielle Kostråd, til faste og til at spise masser af protein og kollagen for at få større muskler og glattere hud. Meget af det foregår på de sociale medier, hvor børn og unge i gennemsnit ser 26 opslag om usunde føde- og drikkevarer hver dag (Kræftens Bekæmpelse).
Det er en stor opgave at trænge bedre igennem med fakta og sunde madløsninger til de unge. Mange – også vi i Schulstad – har det højt på dagsordenen. Det er vigtigt, at vi forstår de unge og deres hverdag for at kunne gøre en vigtig forskel.
*Kvantitative undersøgelser