Ja, men vi er langt fra færdige.
Med Kernetal 2025 har vi fået et nærbillede af, hvad de unge spiser, og hvad der driver dem. Med den forståelse kan vi handle på en bedre og mere relevant måde.
Nogle spiser næsten ingenting de første mange timer af dagen. Til gengæld snacker de resten af dagen – og drikker mange søde drikke. Mange oplever mad og spisepauser i skoletiden som noget positivt. Men pauserne rummer også social sårbarhed – og for nogle bliver valget: ’hellere ingen mad end socialt forkert mad’.
Interessen for sund mad er tydelig – men tilgængelighed, pris og fællesskab vinder ofte over de gode intentioner.
Det er opmuntrende, at mange unge engagerer sig i deres måltider. De nyder at deltage i madlavningen og søger mod samvær, hygge og (mobil)ro. Måske undervurderer vi voksne de unge, når det handler om mad og måltider. Måske er det på tide at lade være.
For alle os med direkte eller indirekte indflydelse på de unges madvaner ligger der en fælles opgave: At gøre sund kost mere attraktiv. Første skridt er at lytte og forstå de unges behov og den livsstil, der former deres valg. Det har vi forsøgt at bidrage med i Kernetal 2025.
Vi ønsker, at de unge spiser mere rugbrød, da det er en sund fødevare og en vigtig kilde til fuldkorn
Derfor har vi selv et ansvar for at forny både vores produkter og vores kommunikation, så den er målrettet de unge. De unge kan godt lide rugbrød, men vi må erkende, at den klassiske skive med pålæg i staniol eller madkasse ikke rammer dem.
Hos Schulstad indgår vi i partnerskaber og samarbejder for at blive klogere, for at finde inspiration og for at omsætte viden til relevant handling for de unge. Ved at dele vores viden og erfaringer håber vi på at inspirere andre aktører med samme dagsorden.
Har du spørgsmål eller kommentarer til Kernetal eller Schulstad Kernedata, er du meget velkommen til at kontakte Mariann Hansen, Insights & Innovation Manager i Schulstad, på: mariann.hansen@lantmannen.com